Tratamente care trebuie facute in perioada unui an apicol

In timpul anului pentru a avea familile de albine sanatoase trebuie executate mai multe activitati, de tratare si dezinfectare aceste doua activitati mentin familile de albine sanatoase si lazile curate si astfel prevenim si combatem daunatorii specifici albinelor.
La inceputul primaveri cand temperaturile sunt peste 15 grade celsius trebuie in primul rand sa dezinfectam lazile (acest lucru se face odata la 2 ani). Dezinfectarea se realizeaza astfel:
- mutam ramele cu albine intr-un stup curat pentru a putea deznfecta stupul vechi (2 ani)
- stupul in care au fost albinele si nu a fost dezinfectat il dezinfectam cu soda caustica sau alt dezinfectat puternic si prin flambarea lazi (usor pentru a nu o arde) apoi il "clatim" (spalam) cu apa curata si se lasa la uscat/aerisit timp de 2-3 zile apoi putem introduce o noua familie de albine in acea lada.
Dupa dezinfectarea lazilor cu o vechime mai mare de 2 ani de zile trebuie sa tratam familile de albine impotriva varoozei (aceasta activitate se realizeaza primavara cam prin luna martie/aprilie cand avem temperaturi peste 15 grade celsius) acest tratament se executa cu varachet forte punandu-se cam 2-4 picaturi (depinde cat este de puternica familia de albine) si se executa odata pe saptamana timp de 3 saptamani consecutiv (deci de 3 ori primavara) si tot acest tratament se repeta si toamna in luna septembrie in acelasi fel.
Tot primavara cat si toamna se pune in sirop sau pasta protofil.
Mod de administrare protofil: - in sirop 17 ml la litru iar in paste 34 ml la kg
Protofilul combate nosemoza, benefic pentru matca (oua mai mult) cea ce face dezvoltarea mai rapida a familiei de albine, stimuleaza secretia enzimatica digestiva a albinelor si larvelor.
Aceste doua tratamente se fac primavara si toamna, acelasi dozaj si la aceleasi temperaturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu